top of page

LAUREAAT 
VAN DE ACADEMIE

slice3.png

De prijs Laureaat van de Klasse van de Kunsten is een van de meest prestigieuze prijzen van de Academie. Jonge, beloftevolle onderzoekers en kunstenaars (tot 45 jaar), waarvan de hoofdactiviteit in Vlaanderen gesitueerd is, komen hiervoor in aanmerking. 

De prijs wordt afwisselend uitgereikt afwisselend in de categorie van de kunstwetenschappen, kunstkritiek en musicologie (oneven jaren) en in de scheppende kunsten (muziekcomposities, architectuur, beeldende kunsten en andere) (even jaren).

Joachim Dejonghe 

Joachim Dejonghe (°1990) studeerde Audiovisuele Kunsten/Film aan het RITCS in Brussel. Hij maakte verschillende fictie kortfilms, waarvan 'Everything Will Be Fine', met Joke Devynck (Filmfestival Oostende, 2021) zijn laatste is. Daarnaast realiseerde Dejonghe heel wat documentairewerk binnen zijn productiehuis ‘Imaging’.

Al op de filmschool kreeg Dejonghe een prijs van Canvas voor zijn documentaire 'Waar Wanhoop Bloeit en Galgen Staan'. Later werden zijn kortfilms op verschillende internationale filmfestivals geselecteerd en viel hij meermaals in de prijzen. Zijn campagnevideo voor 'De week van de opvoeding' ging viraal en kreeg later een award voor ‘Best Corporate Video’.

Joachim Dejonghe heeft grote voeling met zowel actuele maatschappelijke thema's als ‘la condition humaine’. Zijn werk typeert zich door een sterke beeldtaal, psychologische diepgang en gevoel voor symboliek. Dejonghe hecht veel belang aan het inzetten van alle audiovisuele parameters en doet dat met een sterke visie op elk aspect van het maakproces; de montage is steevast van zijn eigen hand.

Momenteel werkt hij aan de ontwikkeling van zijn eerste langspeelfilm: een moderne adaptatie van Hubert Lampo’s ‘De Komst van Joachim Stiller’.

bottom of page